Tapahtumateollisuus ry edellyttää muutoksia kustannustukeen sekä uusia toimenpiteitä alan yritysten tukemiseksi ja työpaikkojen säilyttämiseksi

Tapahtuma-alan yritysten kriisi jatkuu. Elokuun aikana viranomaisviestinnän horjuvuus ja päätösten viipyminen on selkeästi vaikuttanut kysyntään ja heikentänyt alan tilannetta entisestään. Syksyn messu- ja viihdetapahtumia on peruttu kautta maan, vaikka tapahtumien turvallinen järjestäminen olisi mahdollista.

Ahdinkoa lisää yritystukien huono soveltuvuus tapahtuma-alojen yrityksille. Konkurssiaallon uhka kasvaa ja kymmenet tuhannet työpaikat ovat vaarassa. Toimialan keskusjärjestö Tapahtumateollisuus ry edellyttää muutoksia yritysten kustannustuen ehtoihin sekä uusia toimenpiteitä alan yritysten tukemiseksi ja työpaikkojen säilyttämiseksi.

– Viimeiset vuodet kovassa kasvussa ollut toimiala pysähtyi kuin seinään maaliskuussa ja toimintaa rajoitetaan yhä voimakkaasti.  Taloudelliset tuet ovat tuoneet helpotusta vain pienelle osalle yrityksistämme. Syyskaudelle on valmisteltu turvallisia messu-, viihde-, ja urheilutapahtumia. Elokuun aikana näitä tapahtumia on kuitenkin jouduttu perumaan viranomaispäätösten epäselvyyden ja viipymisen vuoksi, kertoo Tapahtumateollisuus ry:n puheenjohtaja Pekka Timonen.

Alan yritysten liikevaihdot ovat maaliskuusta alkaen pudonneet 80-95%. Tapahtumateollisuus ry:n teettämän kyselyn mukaan 85% alan yrityksistä on hakenut taloudellisia tukia koronakriisin aikana. Kustannustukea on myönnetty vain 24 prosentille ja opetus- ja kulttuuriministeriön tukea vain neljälle prosentille tukia hakeneista alan yrityksistä. Tapahtumateollisuus ry on valmistellut oman mallin toimialan taloudelliseksi tukemiseksi. Tapahtumatoimiala on koronasta eniten kärsinyt toimiala jo lähes puoli vuotta jatkuneiden viranomaisrajoitusten vuoksi. Toimialaa on kohdannut äkillinen ja ennustamaton rakennemuutos

– Alamme kokonaisarvo on 2,35 miljardia euroa, josta uhkaa tänä vuonna kadota jopa 1,8 miljardia. Normaalisti meillä olisi käynnissä loppuvuotta kohti kiihtyvä tapahtumasesonki, mutta nyt tilanne näyttää synkkenevän. Turvallisten tapahtumien järjestäminen on mahdollista ja kysyntää on edelleen olemassa. Alan yritykset tarvitsevat nyt nopeasti tukea konkurssien välttämiseksi ja toiminnan sopeuttamiseksi. Taloudelliset tuet ja viranomaispäätökset tulee valmistella pitkäjänteisemmin ja yhteistyössä alan kanssa, Timonen painottaa.

Tapahtumateollisuus ry tulee jättämään esityksensä alan tukimallista elinkeinoministerille ensi viikon aikana. Alan yritysten lisäksi vaarassa ovat myös alan 20 000 vakituista ja jopa 175 000 tilapäistä työpaikkaa. Lisäksi tapahtuma-alan välilliset vaikutukset ulottuvat välittömästi myös muille toimialoille, kuten matkailu-, ravitsemis- ja liikennöintialoille.