Tapahtumateollisuuden liikevaihto laskenut 79 prosenttia – yritysten tilanne kriittinen

Kustannustuki soveltuu tapahtuma-aloille huonosti

Tapahtumateollisuus ry:n teettämän tutkimuksen mukaan koronakriisi on aiheuttanut 92% tapahtuma-alojen yrityksille keskimäärin 79% liikevaihdon menetykset kuluneen maalis-toukokuun aikana. Edelleen 89% tapahtuma-alojen yrityksistä uskoo, että koronan vuoksi kuluvan kesä-elokuun liikevaihto tulee laskemaan 77% verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan. Yrityksille myönnettävä kustannustuki soveltuu heikosti tapahtuma-aloille ja alkavan syksyn epävarmuuden vuoksi kriisi jatkuu alalla edelleen.

Tapahtumateollisuus on tuoreen tutkimuksen mukaan yli kahden miljardin arvoinen toimiala, joka työllistää Suomessa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Koronakriisin vuoksi asetetut rajoitukset iskivät tapahtumateollisuuteen ensimmäisenä ja käytännössä koko teollisuus ajettiin alas 13.3.2020 voimaan tulleiden kokoontumisrajoitusten myötä.

– Tapahtuma-ala on kärsinyt koronasta todennäköisesti enemmän, kuin mikään muu toimiala. Valitettavasti kriisi jatkuu edelleen. Tapahtumaliiketoiminnan käynnistyminen ja yleisöjen luottamuksen palauttaminen on hidasta, minkä vuoksi alan elpyminen ottaa aikaa, vaikka rajoitukset poistuisivat, kertoo Tapahtumateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Timonen.

– Yritysten kassat ovat tyhjänä ja alkava syksy tulee olemaan monelle kohtalokas hetki. Jos rajoituksia edelleen asetetaan lyhyellä aikajänteellä ja tapahtumaliiketoimintaa ei saada käyntiin, tullaan alalla näkemään hyvin todennäköisesti laaja konkurssiaalto. Me vetoamme nyt kaikkiin yhteiskunnan toimijoihin tapahtumien pelastamiseksi, Timonen painottaa.

Tapahtumateollisuus ry on teettänyt Turun Yliopiston Kauppakorkeakoululla tutkimuksen, jonka tulokset kertovat koronakriisin musertavista vaikutuksista alalla. Mittavien taloudellisten menetysten lisäksi tapahtuma-alojen yrityksiltä jää kuluvan kevään ja kesän aikana työllistämättä jopa lähes 30 000 henkilöä, jotka normaalisti työllistyisivät kiivaaseen tapahtumasesonkiin. Ensi viikolla haettavaksi tuleva yritysten kustannustuki tarjoaa apua vain pienelle osalle tapahtuma-alojen yrityksistä, sillä alan erityisen kustannusrakenteen ja vahvan sesonkiluonteisuuden vuoksi suuri osa alan toimijoista ei tule saamaan apua säädetyn tukimekanismin kautta.

Tapahtumateollisuuden välilliset taloudelliset vaikutukset ovat mittavat ja ulottuvat esimerkiksi majoitus-, ravitsemis-, liikennöinti-, ja vähittäiskaupan aloille. Tapahtumat ovat myös väline liiketoiminnan, kaupankäynnin, yleisen hyvinvoinnin ja demokratian vahvistamiseksi.

– Olemme hyvillämme siitä, että tuoreen järjestömme viesti on huomioitu ministeriöiden ja muiden päättävien tahojen suunnalla ja heillä on halua ymmärtää toimialamme luonnetta. Tällä hetkellä taistelemme kuitenkin aikaa vastaan, sillä yrityksemme tarvitsevat selviytyäkseen sekä vakautta että tukea, Timonen painottaa.

– Kansainvälisesti on jo nähty suurten tapahtumajättien konkursseja. Suomen kaltaisessa pienessä maassa tapahtumiin erikoistuneiden yritysten määrän pienikin väheneminen ja osaavan työvoiman karkaaminen muille aloille on todellinen uhka sille, että ammattimaisesti järjestetyt tapahtuma hiljenevät pysyvästi, ennustaa Timonen.